Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Przybory kuchenne | | Zastawa stołowa Bulionówki Cukiernice Dzbanki Filiżanki Imbryki Karafki Kieliszki i pucharki Kubki Maselniczki Miski Mleczniki Obrusy, serwetki, podkładki Patery Salaterki i półmiski Serwetniki Serwisy Solniczki i pieprzniczki Sosjerki i dipówki Szklanki i kufle Sztućce Tace i stoliki Talerze WazyOpis
Święta, niedzielny obiad w gronie rodziny lub przyjaciół to wyjątkowe okazje do tego, by pięknie podać przygotowane dania w zastawie obiadowej. W jej skład wchodzi między innymi waza do zup, która jest zawsze modna i elegancka. Najczęściej spotykaną wazą jest tradycyjny porcelanowy model z pokrywą i wygodnymi uchwytami. Może być wykonany z białej porcelany, mocno lub delikatnie zdobiony. Możemy wybierać spośród klasycznych i nowoczesnych modeli. Mogą być to geometryczne wzory, które ostatnimi czasy zyskują coraz większą popularność. Ponadto dostępne są także wazy o kwadratowym kształcie. Dobierając do nich pasujące bulionówki, stworzymy oryginalny zestaw. Poza tradycyjnymi i nowoczesnymi wazami, wielu z nas decyduje się na motywy bożonarodzeniowe i wielkanocne. Zamiast delikatnych wzorów lub całkowicie gładkich waz, producenci oferują także zastawy stołowe z tradycyjnymi motywami, które nawiązują do okresu świątecznego. W ofercie waz znajdziemy wiele takich, które spełnią nasze wymagania. Jeśli planujemy klasyczną aranżację wigilijnego stołu, wtedy warto postawić na białą porcelanę, dzięki której mamy duże pole do popisu, a dostępność nowoczesnych form jest ogromna i każdy z nas znajdzie coś dla siebie.
Zupa dla wielu osób stanowi nieodłączny element każdego obiadu, dlatego ważne jest aby została odpowiednio podana. Waza do zupy przydaje się szczególnie podczas wizyt gości, różnego rodzaju uroczystości oraz świąt, ponieważ oprócz estetycznego wyglądu zapewnia także komfort i sprawia, że nie trzeba biegać z kuchni z każdym talerzem zupy aby podać ją gościom. Waza na stół pozwoli na odciążenie gospodyni oraz zapewni bardziej elegancki sposób podania posiłku.
Najbardziej popularnymi modelami są proste wazy o białym kolorze, które pasują do większości serwisów obiadowych. Porcelanowa waza jest więc idealnym wyborem dla tych którzy oprócz prostoty i elegancji cenią sobie naczynia wykonane z wysokiej jakości materiałów. Porcelana odznacza się przede wszystkim trwałością oraz odpornością na uszkodzenia mechaniczne, dlatego wykonane z niej zestawy obiadowe są najchętniej wybierane przez konsumentów. Waza porcelanowa składa się z misy do której wlewana jest zupa oraz masywnej pokrywy, dzięki której temperatura podtrzymywana jest na dłużej. Oprócz prostych białych waz producenci oferują także modele ze zdobieniami w postaci złotych lub srebrnych obramowań oraz kolorowych wzorów. Wybierając bogato zdobione wersje należy jednak pamiętać o tym, że powinny być odpowiednio dopasowane do reszty zastawy stołowej.
Do nowoczesnych jadalni z pewnością wpasują się wazy wykonane ze stali szlachetnej, które mimo że nie posiadają bogatych zdobień to przyciągają modernistycznym wyglądem. Sprawdzą się one szczególnie w przypadku kolorowych zastaw oraz talerzy o ciemnych odcieniach. Podobnie jak wazy porcelanowej, składają się z dwóch elementów, jednak są o wiele lżejsze co podwyższa komfort podczas użytkowania. Ponadto stal nierdzewna jest odporna na korozję i praktycznie niezniszczalna, w związku z czym nie należy obawiać się o obtłuczenia oraz zarysowania. Dodatkowo pokrywy wazy najczęściej wyposażone są w otwór, w którym umieszcza się chochlę. Naczynia wykonane ze stali nierdzewnej dedykowane są również dla osób posiadających w domu zmywarkę, ponieważ nie zniszczą się podczas mycia.
Ciekawym rozwiązaniem, które można spotkać w ofertach sklepów jest waza na zupę z podgrzewaczem. W odróżnieniu od tradycyjnych waz, składa się ona z dodatkowego elementu jakim jest podstawka odpowiadająca za utrzymanie temperatury zupy, w której najczęściej umieszcza się świeczkę typu „tea light” podgrzewającą spód naczynia. Wazy z podgrzewaczem najczęściej występują w formie szklanej z metalową podstawką, ale można wśród nich również znaleźć wazy porcelanowe oraz wykonane ze stali szlachetnej. Waza z podgrzewaczem może sprawdzić się podczas przyjęć na świeżym powietrzu, domowych uroczystości oraz imprez w lokalach.
Oprócz materiału wykonania i rodzaju wazy bardzo ważne są aspekty takie jak wielkość, kształt oraz kolorystyka naczynia. Jeśli chodzi o wielkość, osoby które szukają naczynia głównie do domowego użytku w małym gronie osób powinny zdecydować się na mniejsze naczynia. Z kolei duże rodziny i osoby planujące przyjęcia będą w pełni usatysfakcjonowane z kupna wazy o większym rozmiarze.
W sklepach coraz częściej oprócz tradycyjnych okrągłych waz, które pasują do większości serwisków, można znaleźć bardziej nowoczesne naczynia w kształcie owalnym, kwadratowym oraz prostokątnym. Jaki najlepiej wybrać? Wszystko zależy od tego jakim serwisem Państwo dysponują. Kwadratowe i prostokątne kształty można dobierać do zastawy, w której dominują kanciaste talerze. Jeśli chodzi o wybór kolorystyki to podobnie to podobnie jak z kształtami, należy dobierać ją w zależności od reszty serwisu. Na rynku oprócz waz o białych kolorach można znaleźć modele o przeróżnej kolorystyce. Producenci oferują wazy srebrne, błękitne, czarne, a nawet różnobarwne i wzorzyste, w związku z czym nie powinno być problemu z dopasowaniem ich do reszty naczyń. Posiadacze klasycznych porcelanowych zastaw powinni jednak postawić na wazy wykonane z tego samego materiału.
Sortowanie
Cena