Dommania - wyposażenie Twojego domu
Filtry

Podczas wspólnych śniadań i kolacji niezbędnym elementem w każdym domu jest maselniczka. Pełni ona nie tylko praktyczną funkcję ale także stanowi element dekoracyjny na każdym stole, ponieważ masło podawane w eleganckiej maselniczce wygląda z pewnością bardziej atrakcyjnie niż w papierze czy też folii. Wybór maselniczki wbrew pozorom nie jest łatwy, jednak różnorodność modeli sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.
 

Kształt i rozmiar maselniczki

Podczas wyboru maselniczki w pierwszej kolejności należ zwrócić uwagę na jej rozmiar. Powinna ona pozwalać na przechowywanie standardowej kostki masła, dlatego zazwyczaj wybieranym wymiarem jest 18 × 2 × 16 cm. Jeśli chodzi o kształty to tradycyjne są maselniczki prostokątne, jednak można znaleźć również modele okrągłe oraz przybierające różne formy, np. maselniczka w kształcie muszelki, samochodu, krowy.
 

Materiał wykonania maselniczek

Kluczową kwestią jest również materiał z jakiego została wykonana maselniczka. Najlepszą opcją jest dopasowanie jej do posiadanej już zastawy stołowej, jednak można dobierać je również według innych kryteriów.

Maselniczka szklana jest odporna na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne, o ile została wykonana ze szkła hartowanego. Jej zaletą jest łatwe czyszczenie oraz brak chłonięcia zapachów. Mimo dużej wytrzymałości maselniczki szklane mogą łatwo ulec zbiciu, dlatego zaleca się ostrożne korzystanie.

Faworytem wśród tego rodzaju naczyń jest maselniczka porcelanowa. Cieszy się ona popularnością ze względu na wysoką odporność na działanie kwasów oraz skoków temperatur. Ponadto nie wchłania wody ani gazów. Zaletą porcelanowych maselniczek jest niewątpliwie ich elegancki wygląd oraz odporność na uszkodzenia. Maselniczka biała wykonana z porcelany z pewnością będzie stanowiła zgrany komplet z jasną, porcelanową zastawą. Podobnie jak w przypadku szkła, porcelana łatwo ulega zbiciu, dlatego należy obchodzić się z nią bardzo ostrożnie.

Maselniczka drewniana jest uniwersalnym dodatkiem, który będzie pasował do niemal każdej zastawy stołowej. Maselniczki drewniane wykonane są najczęściej z drewna bukowego impregnowanego olejem jadalnym, co pozwoli ochronić naczynie przed chłonięciem wilgoci oraz zapachów. Posiadając maselniczkę drewnianą warto pamiętać, aby po myciu wycierać ją do sucha, ponieważ drewno pod wpływem wody łatwo ulega odkształceniom.

Na rynku dostępne są również maselniczki ceramiczne, cechujące się odpornością na wilgoć, działanie bakterii, oraz kwasów. Ponadto można je znaleźć w wielu kolorach, co pozwala na dopasowanie do każdej zastawy i wystroju wnętrza. Ciekawym wyborem może okazać się czarna maselniczka, która będzie pasowała do nowoczesnych wnętrz i stworzy kontrast z jasnymi blatami.

Dla tych, którzy chcą uniknąć stłuczenia naczynia, idealnym rozwiązaniem mogą okazać się maselniczki wykonane ze stali nierdzewnej. Utrzymują one świeżość masła przez długi czas, a ponadto po upadku nie zbiją się, co jest szczególnie istotne kiedy w Państwa domu znajdują się dzieci.

Tanią i praktyczną opcją są również plastikowe maselniczki, które cechują się lekkością, łatwością w czyszczeniu oraz brakiem pochłaniania zapachów. Podczas wyboru plastikowych maselniczek należy jednak dobrze sprawdzić czy materiał z którego zostały wykonane nadaje się w pełni do kontaktu z żywnością. Plastikowe maselniczki mimo, że odznaczają się niską ceną i są niezwykle lekkie to jednak nie prezentują się na stole tak elegancko jak porcelanowe czy chociażby szklane.
 

Gdzie przechowywać masło z maselniczką?

Wiele osób uważa, że masło należy trzymać w lodówce, jednak okazuje się, że maselniczka oprócz eleganckiego wyglądu i wygodnego podania podczas śniadań i kolacji pełni też praktyczną funkcję. Badania dowodzą, że masło trzymane w maselniczce poza lodówką radzi sobie równie dobrze jak przechowywane w lodówce. W związku z tym, dzięki maselniczkom można od razu cieszyć się masłem podczas porannego posiłku bez konieczności wcześniejszego wyjmowania go z lodówki w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Maselniczki pozwalają więc na eleganckie i estetyczne podanie masła oraz pełnią funkcję ochronną.

Zamknij
Ulubione
zamknij
strzałka wstecz