



Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Przybory kuchenne | |Opis
Maselniczka to naczynie, które jest niezbędne w każdym domu i służy do odpowiedniego przechowywania masła. Zapewnia ograniczony dostęp powietrza i światła, bez konieczności chłodzenia w lodówce. Oprócz tego, że maselniczka jest praktycznym elementem wyposażenia każdej kuchni, jest także dekoracyjnym naczyniem. Różnorodność modeli sprawia, że bez większego problemu znajdziemy maselniczkę pasującą do naszej zastawy stołowej. Maselniczka służy do estetycznego podania masła podczas rodzinnych śniadań, nawet tych świątecznych. Wybierając maselniczkę, warto zwrócić uwagę na materiał wykonania. Zdecydowanie najpopularniejsze są dania z masła porcelanowego. Są mocne, łatwe do czyszczenia i nie pochłaniają zapachów. Maselniczki porcelanowe są zdecydowanie najczęściej spotykane. Są wysokoodporne na zarysowania i uszkodzenia, a także prezentują się bardzo efektownie na stole. Maselnice szklane również cechują się wysoką odpornością podczas użytkowania. Są niezwykle stylowe i pasują do każdego wystroju. Maselniczki bambusowe są uniwersalnym dodatkiem do każdej kuchni i zastawy. Warto jednak pamiętać, że drewno po umyciu należy wytrzeć do sucha, by nie uległo zniekształceniom.
Podczas wspólnych śniadań i kolacji niezbędnym elementem w każdym domu jest maselniczka. Pełni ona nie tylko praktyczną funkcję ale także stanowi element dekoracyjny na każdym stole, ponieważ masło podawane w eleganckiej maselniczce wygląda z pewnością bardziej atrakcyjnie niż w papierze czy też folii. Wybór maselniczki wbrew pozorom nie jest łatwy, jednak różnorodność modeli sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Podczas wyboru maselniczki w pierwszej kolejności należ zwrócić uwagę na jej rozmiar. Powinna ona pozwalać na przechowywanie standardowej kostki masła, dlatego zazwyczaj wybieranym wymiarem jest 18 × 2 × 16 cm. Jeśli chodzi o kształty to tradycyjne są maselniczki prostokątne, jednak można znaleźć również modele okrągłe oraz przybierające różne formy, np. maselniczka w kształcie muszelki, samochodu, krowy.
Kluczową kwestią jest również materiał z jakiego została wykonana maselniczka. Najlepszą opcją jest dopasowanie jej do posiadanej już zastawy stołowej, jednak można dobierać je również według innych kryteriów.
Maselniczka szklana jest odporna na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne, o ile została wykonana ze szkła hartowanego. Jej zaletą jest łatwe czyszczenie oraz brak chłonięcia zapachów. Mimo dużej wytrzymałości maselniczki szklane mogą łatwo ulec zbiciu, dlatego zaleca się ostrożne korzystanie.
Faworytem wśród tego rodzaju naczyń jest maselniczka porcelanowa. Cieszy się ona popularnością ze względu na wysoką odporność na działanie kwasów oraz skoków temperatur. Ponadto nie wchłania wody ani gazów. Zaletą porcelanowych maselniczek jest niewątpliwie ich elegancki wygląd oraz odporność na uszkodzenia. Maselniczka biała wykonana z porcelany z pewnością będzie stanowiła zgrany komplet z jasną, porcelanową zastawą. Podobnie jak w przypadku szkła, porcelana łatwo ulega zbiciu, dlatego należy obchodzić się z nią bardzo ostrożnie.
Maselniczka drewniana jest uniwersalnym dodatkiem, który będzie pasował do niemal każdej zastawy stołowej. Maselniczki drewniane wykonane są najczęściej z drewna bukowego impregnowanego olejem jadalnym, co pozwoli ochronić naczynie przed chłonięciem wilgoci oraz zapachów. Posiadając maselniczkę drewnianą warto pamiętać, aby po myciu wycierać ją do sucha, ponieważ drewno pod wpływem wody łatwo ulega odkształceniom.
Na rynku dostępne są również maselniczki ceramiczne, cechujące się odpornością na wilgoć, działanie bakterii, oraz kwasów. Ponadto można je znaleźć w wielu kolorach, co pozwala na dopasowanie do każdej zastawy i wystroju wnętrza. Ciekawym wyborem może okazać się czarna maselniczka, która będzie pasowała do nowoczesnych wnętrz i stworzy kontrast z jasnymi blatami.
Dla tych, którzy chcą uniknąć stłuczenia naczynia, idealnym rozwiązaniem mogą okazać się maselniczki wykonane ze stali nierdzewnej. Utrzymują one świeżość masła przez długi czas, a ponadto po upadku nie zbiją się, co jest szczególnie istotne kiedy w Państwa domu znajdują się dzieci.
Tanią i praktyczną opcją są również plastikowe maselniczki, które cechują się lekkością, łatwością w czyszczeniu oraz brakiem pochłaniania zapachów. Podczas wyboru plastikowych maselniczek należy jednak dobrze sprawdzić czy materiał z którego zostały wykonane nadaje się w pełni do kontaktu z żywnością. Plastikowe maselniczki mimo, że odznaczają się niską ceną i są niezwykle lekkie to jednak nie prezentują się na stole tak elegancko jak porcelanowe czy chociażby szklane.
Wiele osób uważa, że masło należy trzymać w lodówce, jednak okazuje się, że maselniczka oprócz eleganckiego wyglądu i wygodnego podania podczas śniadań i kolacji pełni też praktyczną funkcję. Badania dowodzą, że masło trzymane w maselniczce poza lodówką radzi sobie równie dobrze jak przechowywane w lodówce. W związku z tym, dzięki maselniczkom można od razu cieszyć się masłem podczas porannego posiłku bez konieczności wcześniejszego wyjmowania go z lodówki w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Maselniczki pozwalają więc na eleganckie i estetyczne podanie masła oraz pełnią funkcję ochronną.
Sortowanie
Cena