Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Przybory kuchenne | | Zastawa stołowa Bulionówki Cukiernice Dzbanki Filiżanki Imbryki Karafki Kieliszki i pucharki Kubki Maselniczki Miski Mleczniki Obrusy, serwetki, podkładki Patery Salaterki i półmiski Serwetniki Serwisy Solniczki i pieprzniczki Sosjerki i dipówki Szklanki i kufle Sztućce Tace i stoliki Talerze WazyOpis
Patery to wyposażenie kuchni i jadalni, które będzie niezastąpionym akcesorium podczas przyjęcia, lub spotkania z przyjaciółmi przy kawie. Na paterze wyeksponujemy ciasto, a także wytrawne przekąski. Patera jest podstawowym elementem każdej zastawy stołowej i powinna pasować do pozostałej części zastawy. Wybierając szklaną paterę, możemy być pewni, że jest ona uniwersalna i będzie dobrze wyglądać przy każdym talerzu. Inaczej sytuacja ma się, jeżeli podoba Ci się porcelanowa patera lub patera kamienna, wówczas musisz koniecznie upewnić się, że będzie się dobrze komponowała z nakryciem. Jeśli chcemy poczęstować naszych gości dużą ilością smakołyków, powinniśmy wybrać piętrową paterę. Dzięki niej wyeksponujemy wszystkie pyszności, bez konieczności ciągłego ich dokładania. Patera z pokrywą sprawdzi się w ogrodzie, by zabezpieczyć nasze ciasto przed niechcianymi owadami oraz przed wyschnięciem. Schowane pod kloszem przysmaki możemy zostawić nawet na cały dzień.
Patery od dawna stanowiły nieodłączny element podczas podawania ciast, deserów oraz owoców. Są to niezwykle praktyczne naczynia, których nie powinno zabraknąć w każdym domu. W związku z powszechnym przekonaniem, że jedzenie zaczyna się od oczu, sposób podania dań wydaje się być bardzo ważną kwestią. Patera może być wykorzystywana na co dzień lub podczas świątecznych uroczystości. Dzięki niej ciasta i inne smakołyki będą prezentowały się na niej bardzo efektownie i elegancko.
Podczas wybierania patery na ciasto, torty czy też owoce bardzo ważną kwestią obok praktyczności jest stylistyka i dopasowanie do wystroju wnętrza oraz zastawy. Jeśli chodzi o pomieszczenia w stylu klasycznym, sprawdzą się tu z pewnością bogato zdobione patery w klimacie romantycznym oraz barokowym. Dobrym wyborem będą również porcelanowe patery, które cieszą się popularnością ze względu na szykowny wygląd oraz dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, ponieważ porcelana jest stosunkowo długowiecznym materiałem o ile używa się jej z ostrożnością.
Z kolei nowoczesne mieszkania są miejscem dla prostych pater z małą ilością zdobień. Idealne będą modele wykonane ze stali nierdzewnej, które charakteryzują się dużą trwałością i odpornością. Ponadto stali nierdzewnej nie można stłuc, co eliminuje ryzyko trwałego uszkodzenia podczas użytkowania i sprawia, że patera posłuży na wiele lat. Na rynku można znaleźć modele, które można rozkładać w różne strony, dzięki czemu prezentują się naprawdę atrakcyjnie i mimo, że nie posiadają wielu zdobień to będą z pewnością przyciągać oko niejednego gościa swoją oryginalną formą.
Ważne jest, aby patery na torty i ciasta pasowały do reszty zastawy stołowej. Warto więc dobierać je w zależności od materiału, z jakiego wykonany jest posiadany serwis. Jeśli nie dysponują Państwo jednolitą zastawą, dobrym wyborem będzie patera szklana, która ma bardzo uniwersalny wygląd, co sprawia, że będzie pasowała do niemal każdej zastawy i każdego rodzaju wnętrza. Producenci oferują szklane patery przezroczyste oraz lekko przydymione, które dają efekt ciemniejszego szkła.
Producenci oferują przeróżne modele o odmiennych formach i kształtach. Jaki wybrać najlepiej? Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i przeznaczenia patery, ponieważ o formie naczynia będzie decydował rodzaj serwowanego ciasta. Należy wiedzieć, że torty najlepiej będą prezentowały się na paterach z jedną nóżką. Z kolei patera piętrowa będzie idealnym naczyniem dla różnego rodzaju pokrojonych ciast, muffinek. Może służyć także jako patera na owoce.
Na każdym przyjęciu, szczególnie na świeżym powietrzu koniecznością jest patera z kloszem. Chroni ona ciasta przed wyschnięciem oraz zabezpiecza przed ciekawskimi owadami. W chłodniejszych porach roku chroni ona pączki lub babeczki przed zbyt szybkim wystygnięciem oraz utratą walorów smakowych. Ponadto klosz pozwala na bezpieczne przechowywanie produktów w lodówce, bez obawy, że przejdą one innymi zapachami i utracą swój wyjątkowy smak. Klosz do patery jest zazwyczaj na tyle wysoki i szeroki aby nie dotykał wierzchu ciasta i nie powodował uszkodzenia. Na rynku dostępnych jest wiele rozmiarów i kształtów, w związku z tym wybór pasującego nie powinien przysporzyć wielu trudności.
Patera na owoce, tzw. owocarka swoim kształtem przypomina miskę na nóżce. Taka budowa zabezpiecza przed spadaniem owoców z krawędzi, a nóżka sprawia, że są one ładnie wyeksponowane i pozwala na zaoszczędzenie cennego miejsca na stole. Oprócz tego, że owocarka daje możliwość serwowania całych owoców, może być również wykorzystana do podawania owocowych sałatek. Patery na owoce wykonuje się z różnych materiałów, jednak te w formie misy na nóżce są najczęściej szklane, ponieważ przezroczyste szkło pozwala w pełni wyeksponować zawartość misy. Oczywiście owoce mogą być serwowane również na paterach piętrowych razem z ciastami lub na specjalnych półmiskach ozdobnych, które wyposażone są w otwory, pozwalające na dłuższe zachowanie świeżości.
Sortowanie
Cena