Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Przybory kuchenne | | Zastawa stołowa Bulionówki Cukiernice Dzbanki Filiżanki Imbryki Karafki Kieliszki i pucharki Kubki Maselniczki Miski Mleczniki Obrusy, serwetki, podkładki Patery Salaterki i półmiski Serwetniki Serwisy Solniczki i pieprzniczki Sosjerki i dipówki Szklanki i kufle Sztućce Tace i stoliki Talerze WazyOpis
Właściwie dobrany kieliszek jest ważnym elementem savoir vivvre"u. Kieliszki przybierają różne kształty, zdobienia i wielkości. Rodzajów kieliszków jest bardzo wiele, odpowiednich dla poszczególnych trunków- wódki, wina, czy szampana. W każdej kuchni i jadalni powinno znaleźć się przynajmniej kilka zestawów kieliszków, abyśmy mogli je dobrać odpowiednio do okoliczności. Kieliszki do szampana charakteryzują się wąską i wysoką formą, by bąbelki nie uciekły zbyt szybko, a także dłużej trzymają niską temperaturę. Kieliszki do wódki i likieru zwykle są niskie i proste, a niektóre także posiadają wysokie nóżki. Kieliszki do wina także należy dobrać odpowiednio do rodzaju wina jakie pijemy. Do czerwonego powinny mieć dużą, pękatą czaszę oraz szeroką górną średnicę. Wino nabiera kontaktu z powietrzem, co podkreśla jego smak i aromat. Do białego wina kieliszek jest węższy, ponieważ ten rodzaj wina nie potrzebuje takiego kontaktu z powietrzem. Kiedy dobierzemy odpowiednio szkło do danego rodzaju trunku, uraczymy naszych gości aromatycznymi szlachetnymi płynami.
Aby trunek smakował i prezentował się dobrze, podstawą są dobrze dobrane kieliszki. Pewne zasady powinny być przestrzegane szczególnie jeśli chodzi o wino, ponieważ właściwe szkło pozwala na analizę koloru oraz klarowności co jest szczególnie ważne dla koneserów win ale może być równie ciekawe dla laików.
Kieliszki do wina dzieli się głównie ze względu na rodzaj win. Są one jednym z najpopularniejszych typów szkła stołowego i są koniecznością w każdym domu. Kieliszek do wina posiada charakterystyczną długą nóżkę, dzięki której nie ma potrzeby dotykania spodu szkła (czarki) wypełnionego napojem winnym i tym samym eliminowane jest ryzyko zmiany temperatury podczas konsumpcji. Ponadto należy pamiętać, że kieliszki do wina powinny wykonane być z cienkiego i idealnie przezroczystego szkła.
Kieliszki do wina czerwonego charakteryzują się większym rozmiarem od kieliszków do wina białego czy różowego. Wino czerwone ze względu na to, że posiada najbardziej skomplikowany proces produkcji to odznacza się bogatym bukietem aromatów. W związku z tym, kieliszki do wina czerwonego mają szeroką górę, zwaną również czarką, dzięki której możliwe jest uwolnienie jak największej ilości aromatów, co pozwala na poczucie pełni smaku.
Kieliszek do białego wina w odróżnieniu od kieliszka do wina czerwonego, jest nieco mniejszy i bardziej smukły oraz posiada długą nóżkę. Czarka jest węższa, co wynika z tego, że białe wino nie potrzebuje dostępu do tak dużej ilości powietrza w celu wydobycia aromatów. Białe wino posiada delikatniejszy aromat w związku z tym wymaga zastosowania mniejszego kieliszka, gdyż w dużym mógłby się on zgubić i nie być tak dobrze wyczuwalny.
Różowe wino serwuje się zazwyczaj w krótkich, wąskich kieliszkach o kształcie tulipana. Ponadto najlepiej smakuje lekko schłodzone, dlatego kieliszek powinien być mniejszy od kieliszka do wina białego w celu zachowania odpowiedniej temperatury trunku, czyli 11-13 stopni Celsjusza.
Szampan, nazywany również winem musującym jest produkowany ze specjalnych szczepów bez sztucznego nasycania dwutlenkiem węgla i uchodzi za towar niezwykle luksusowy oraz odznaczający się wysoką ceną. Na rynku dostępne są także tańsze szampany, do których dodaje się dwutlenek węgla. Wino musujące powinno być serwowane w niskich temperaturach- zazwyczaj 6-8 stopni Celsjusza. W związku z tym kieliszek do szampana powinien być wysoki oraz wąski, co zapobiegnie zbyt szybkiemu nagrzewaniu się trunku. Najpopularniejsze są kieliszki do szampana typu flet lub tulipan.
Zbliżające się lato to pora na orzeźwiające lodowe desery. Dla tych którzy lubią w upalne dni ochłodzić się lodami bądź sorbetami polecane są pucharki do lodów, dzięki którym deser będzie prezentował się elegancko.
Pucharki lodowe najczęściej wykonywane są ze szkła lub nieco droższego kryształu. Ponadto można je znaleźć w wielu kształtach i rozmiarach, dlatego należy rozważyć wybór odpowiedniego. Jeżeli chodzi o pucharki szklane są one bardzo uniwersalne, ogólnodostępne i można je kupić w przystępnej cenie. Nadają się do podawania wielu rodzajów deserów, takich jak koktajle, owoce z bitą śmietaną lub lodami, smoothie itp. Ze względu na to, że są one przezroczyste to składniki całego deseru są widoczne gołym okiem. Dodatkowo szklane pucharki pasują do oficjalnego obiadu oraz luźnego spotkania z przyjaciółmi. Dostępne są w najróżniejszych kształtach i rozmiarach , często z kolorowymi wstawkami, dzięki czemu możliwe jest dopasowanie ich do każdego wnętrza. Producenci oferują również ceramiczne i porcelanowe pucharki, które odznaczają się dużą trwałością i ponadto są dostępne w wielu wzorach i kolorach. W odróżnieniu od pucharków szklanych nie są one jednak tak uniwersalne, ponieważ nie będą pasowały do każdej okazji ze względu na ich elegancki wygląd. Używanie porcelanowych i ceramicznych pucharków poleca się podczas bardziej oficjalnych spotkań i przyjęć.
Sortowanie
Cena