Dommania - wyposażenie Twojego domu
Filtry

Garnki szybkowary są dla wielu osób niezbędnikiem w kuchni, ponieważ pozwalają na przygotowywanie potraw w bardzo krótkim czasie. Działają one na zasadzie podwyższonego ciśnienia, dzięki któremu możliwe jest ekspresowe gotowanie. W dzisiejszych czasach większość ludzi żyje w ciągłym pośpiechu, dlatego warto jest zastanowić się nad urządzeniem, które niezwykle ułatwia życie podczas codziennych sytuacji.
 

Jak działa szybkowar?

Szybkowar jest pewnego rodzaju garnkiem, w którym panują warunki obniżonego ciśnienia, dzięki czemu wzrasta temperatura wody i potrawy przyrządzane są w niezwykle szybkim tempie. Można znaleźć szybkowary na każdy rodzaj kuchenek, np. kuchenkę gazową, elektryczną czy też płyty indukcyjne. Producenci oferują również szybkowary elektryczne, które wystarczy podłączyć do źródła prądu, aby cieszyć się ekspresowym gotowaniem.
 

Jaki szybkowar wybrać ze względu na materiał wykonania?

Na rynku można znaleźć szybkowary wykonane z różnych materiałów, jednak największą popularnością cieszą się modele aluminiowe oraz wykonane ze stali nierdzewnej. Jeśli chodzi o garnki aluminiowe to wyróżniają się one przystępną ceną. Ponadto są stosunkowo lekkie , co zwiększa komfort podczas użytkowania. Aluminium jest materiałem nagrzewającym się w krótkim czasie oraz dodatkowo długo utrzymującym ciepło. Dla osób wrażliwych i alergików wadą aluminiowych szybkowarów może być wydzielanie przez nie szkodliwych substancji. W takiej sytuacji poleca się wybieranie modeli wykonanych z aluminium anodowanego, które zwiększa trwałość i odporność na korozję oraz zapobiega wydzielaniu się niechcianych substancji do żywności.

Szybkowary ze stali nierdzewnej odznaczają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz korozję. Natomiast w odróżnieniu od szybkowarów aluminiowych, czas ich nagrzewania jest nieco dłuższy, ponieważ stal nierdzewna jest gorszym przewodnikiem ciepła niż aluminium. Mimo, że stal nierdzewna nagrzewa się wolno to jej zaletą jest wolniejsze oddawanie ciepła, dzięki czemu potrawy nie tracą swojej temperatury i mogą być podawane przez długi czas bez obaw o ich wystygnięcie. Ponadto stal nierdzewna jest odporna na kwaśne produkty i nie wchodzi z nimi w reakcję, co niweluje ryzyko powstawania metalicznego posmaku.
 

Szybkowar elektryczny czy klasyczny?

W związku z tym, że garnek może być używany na kuchenkach oraz za pomocą bezpośredniego podłączenia do źródła prądu, wiele osób zastanawia się, która opcja będzie bardziej odpowiednia. Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od indywidualnych preferencji użytkownika.

Szybkowary klasyczne, czyli te działające na kuchenkach są najbardziej popularne ze względu na niską cenę, jednak należy pamiętać, że nie każdy model będzie działał na wszystkich kuchenkach. Posiadacze płyt indukcyjnych powinni więc wybrać szybkowar na indukcję, który będzie umożliwiał wytworzenie pola magnetycznego w celu współpracy z płytą. Szybkowary tradycyjne działają na tej samej zasadzie co zwykłe garnki, ponieważ wystarczy ustawić je na kuchence i zagotować wodę. Swoją popularność zawdzięczają one prostej konstrukcji oraz łatwej obsłudze.

Szybkowary elektryczne wymagają tylko i wyłącznie bezpośredniego podłączenia do źródła prądu. Ponadto w odróżnieniu od szybkowarów klasycznych są bogatsze w dodatkowe funkcje i technologie ułatwiające korzystanie. Wśród dodatkowych funkcji można znaleźć automatyczne wyłączanie oraz wiele innych. Szybkowary na prąd znajdą miejsce wszędzie tam, gdzie dostęp do kuchenek jest utrudniony.
 

Pojemność - jaką najlepiej wybrać?

Podczas wyboru szybkowaru warto zastanowić się nad ilością przygotowywanych przez Państwa posiłków. Na rynku można znaleźć szybkowary o różnych pojemnościach, najczęściej od 2 do 8 litrów. Jeśli mieszkają Państwo sami lub zazwyczaj przygotowują dania dla dwóch osób, z pewnością wystarczy szybkowar o pojemności 4 litrów, który pozwoli na szybkie przyrządzanie prostych dań. Największą popularnością cieszą się jednak garnki do szybkiego gotowania o pojemności 6 litrów, pozwalające na przygotowanie obiadu nawet dla 4 osób. Natomiast szybkowar o pojemności 8 litrów sprawdzi się w przypadku dużych rodzin lub podczas przyjmowania większej ilości gości. Jest również dobrym rozwiązaniem dla osób urządzających święta czy też różnego rodzaju spotkania dla dużego grona osób.
 

Elementy, na które należy zwrócić uwagę podczas wyboru szybkowaru

Oprócz podstawowych kwestii jakimi są pojemność i rodzaj kuchenki bardzo ważne są także elementy pozwalające na zachowanie bezpieczeństwa oraz wpływające na komfort korzystania z szybkowaru. Jednym z parametrów nad którym należy się zastanowić jest średnica garnka, która powinna być dostosowana do średnicy palników, bądź miejsc grzejących na kuchence w przypadku zakupu klasycznego szybkowaru. Warto również wziąć pod uwagę ilość porcji jakie będą przygotowywane w naczyniu, ponieważ gotując dla większej ilości osób z pewnością przyda się szybkowar o większej średnicy.

Bardzo istotny jest także uchwyt szybkowaru. Są dwa rodzaje uchwytów: pojedynczy lub w postaci dwóch rączek. Wybierając pojedynczy uchwyt z zatrzaskiem, zyskają Państwo wygodę podczas otwierania. Natomiast w przypadku dwóch rączek, łatwiejsze będzie przestawianie garnka na różne palniki bądź zdejmowanie go. Szybkowar o dwóch rączkach występuje zazwyczaj w modelach klasycznych, z kolei pojedynczy uchwyt można znaleźć w elektrycznych wersjach podłączanych do prądu.

Garnki do szybkiego gotowania, w związku z tym, że ich działanie polega na utrzymaniu w środku wysokiego ciśnienia, posiadają specjalną pokrywę z blokadą, która zwolniona zostaje jedynie po zakończeniu gotowania. Zablokowanie pokrywy ma zadanie chronić użytkownika przed poparzeniem spowodowanym uwolnieniem dużej ilości pary wodnej, dlatego przed zakupem warto sprawdzić solidność i działanie dołączonej do zestawu pokrywy. Warto również wybierać szybkowary posiadające zawór bezpieczeństwa odprowadzający nadmiar pary wodnej, co niweluje ryzyko wybuchnięcia szybkowaru spowodowanego gromadzeniem się zbyt dużej ilości pary.

Ciekawym dodatkiem jest regulator ciśnienia. Można znaleźć szybkowary z zaworkiem ciężarkowym, który drga podczas gotowania, dając tym samym informację o prawidłowym ciśnieniu w naczyniu. Z kolei nowoczesne regulatory samoczynnie uwalniają nadmiar pary wodnej w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia. Warto zwrócić uwagę na to czy regulator można bez problemu zdemontować w celu sprawdzenia jego drożności, a tym samym kontrolowania bezpieczeństwa podczas użytkowania szybkowaru.

Zamknij
Ulubione
zamknij
strzałka wstecz