Dommania - wyposażenie Twojego domu
Filtry

Bomba witaminowa, której dostarczają świeżo wyciskane soki nie tylko jest zdrowym dodatkiem do diety ale również wpływa na dobre samopoczucie. W związku z rosnącą świadomością zdrowego odżywania coraz więcej osób decyduje się na samodzielne przygotowywanie różnego rodzaju koktajli owocowych, warzywnych lub warzywno-owocowych w zaciszu domowym. Niezbędnikiem w kuchni fanów koktajli jest z pewnością wyciskarka do soków, sokownik, czy sokowirówka.

Jaki sprzęt do soków wybrać?

Dla osób lubiących czyste i klarowne soki polecane są głównie sokowirówki, ponieważ nie zawierają miąższu z wyciskanych owoców. Natomiast wyciskarki pozwalają na wytworzenie soku zawierającego cząstki wyciskanych produktów. Należy jednak pamiętać, że soki wyciskane za pomocą tych urządzeń elektrycznych trzeba spożywać zaraz po zrobieniu. Alternatywą dla sokowirówek i wyciskarek są sokowniki, które pozwalają na przechowywanie soków nawet przez kilka miesięcy, a tym samym na przyrządzanie domowych długoterminowych soków bez dodatku sztucznych konserwantów.
 

Wyciskarka wolnoobrotowa

Wyciskarka do soków wolnoobrotowa w przeciwieństwie do sokowirówki, wolno miażdży wrzucane do niej produkty, a następnie przeciska je przez sito, z którego wypływa sok z miąższem. Działanie wyciskarek opiera się na wykorzystaniu siły miażdżenia, która jest możliwa dzięki zamontowanym wałkom ślimakowym. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wyciskarek w zależności od ich przeznaczenia i ilości wykorzystywanych wałków.
 

Wyciskarki jednoślimakowe

Ten rodzaj wyciskarek charakteryzuje obecność jednego wałka ślimakowego. Wyciskarka do owoców jednoślimakowa może występować w dwóch modelach: bez ostrzy oraz z ostrzami. Urządzenia posiadające ostrza charakteryzują się szybszą pracą ze względu na podwójne rozdrabnianie produktów, jednak cięcie ostrzami powoduje pozbawienie soków niektórych składników odżywczych. Jeśli chcą Państwo otrzymywać soki pełnowartościowe warto więc zdecydować się na modele bez ostrzy.
 

Wyciskarki dwuślimakowe

Najpopularniejszymi i najbardziej chwalonymi przez konsumentów urządzeniami do wyciskania soków są wyciskarki posiadające dwa wałki ślimakowe. Dzięki ich stosowaniu można otrzymać pełnowartościowe soki, zachowujące wszystkie walory odżywcze. W związku z tym, że te modele nie posiadają ostrzy ich praca jest dość długotrwała.
 

Wyciskarka do cytrusów

Oprócz wielofunkcyjnych wyciskarek, które pozwalają na pozyskiwanie soków z wielu rodzajów warzyw i owoców, dużą popularnością cieszą się także wyciskarki do cytrusów. Jak działa takie urządzenie? Jedyne co muszą Państwo zrobić to przeciąć owoc na pół i przyłożą każdą z części do specjalnego stożka, a wyciskarka wykona resztę pracy. Sok wytworzony na urządzeniu do wyciskania cytrusów pozbawiony jest gorzkich skórek, błon oraz pestek, które zatrzymywane są na specjalnym sitku. Na rynku dostępne są także ręczne wyciskarki, które nie wymagają podłączania do prądu i odznaczają się niską ceną. Używanie ręcznych wyciskarek jest jednak bardziej czasochłonne i mniej komfortowe niż w przypadku korzystania z wyciskarek elektrycznych.
 

Sokowirówki

Dla osób, które wola picie klarownego, świeżo wyciskanego soku poleca się korzystanie z sokowirówek posiadających ostrza rozdrabniające produkty oraz specjalne sito zatrzymujące miąższ w urządzeniu. Zaletą sokowirówek docenianą przez niecierpliwe osoby jest szybka praca urządzenia, która pozwala na uzyskanie świeżego soku w bardzo krótkim czasie. Należy jednak pamiętać, że soki wyciskane przez sokowirówkę w związku z napowietrzeniem w trakcie wyciskania, są uboższe w składniki odżywcze i część witamin.
 

Sokowniki

Niezbędnikiem w kuchni każdego fana przetworów jest bez wątpienia sokownik. Sokowniki, czyli garnki do wyrobu długoterminowych soków pozwalają na zrobienie zapasów przetworów owocowych oraz warzywnych bez dodatku konserwantów. Producenci oferują dwa rodzaje sokowników w zależności od zasady ich działania. Można znaleźć zarówno garnki parowe jak i elektryczne, wymagające podłączenia do źródła prądu.
 

Sokownik parowy czy elektryczny?

Wybierając sokownik parowy pierwszą rzeczą na jaką trzeba zwrócić uwagę jest posiadany przez Państwa rodzaj kuchenki. Dostępne są garnki do soków na kuchenki gazowe, elektryczne oraz indukcyjne. Należy jednak pamiętać, że na kuchence indukcyjnej będą działały tylko garnki specjalnie do niej przystosowane. Sokownik parowy składa się zazwyczaj z kilku części. Do dolnej wlewa się wodę do poziomu zaznaczonego zazwyczaj linią, a następnie do górnej części wkłada się produkty, z których będzie pozyskiwany sok. Woda podgrzewana na palniku lub polu grzewczym kuchenki zaczyna parować i odprowadzana jest specjalną rurką do górnej części, w której znajdują się warzywa lub owoce. Para wodna dostająca się do produktów przez rurkę powoduje skraplanie się soków, które następnie trafiają do środkowej części garnka.

Z kolei sokowniki elektryczne działają na ten samej zasadzie co parowe, ale dzięki wbudowanym pokrętłom i przyciskom pozwalają na zachowanie większej kontroli podczas procesu wytwarzania soków. Dzięki zastosowanej technologii dają możliwość na dostosowywanie temperatury, a także czasu przygotowywania soków.

Zamknij
Ulubione
zamknij
strzałka wstecz