Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Przybory kuchenne | | Garnki i patelnie Brytfanny Garnki Parowary Patelnie Pokrywki Sokowniki Szybkowary Woki Zestawy do fondue Zestawy garnkówOpis
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę jak ważna jest zdrowa dieta. Panuje jednak błędne przekonanie, że zdrowe odżywianie wiąże się z wysokimi kosztami. Z rozwiązaniem przychodzi parowar, czyli pewnego rodzaju naczynie do gotowania na parze. Wybierając najlepszy parowar trzeba liczyć się z kosztami w granicach 200-300 zł, jednak dostępne są również modele nawet za kilkadziesiąt złotych. Dzięki takiemu urządzeniu będzie możliwe przygotowywanie różnego rodzaju produktów, takich jak mięsa, warzywa, owoce z zachowaniem jak największej ilości składników odżywczych oraz witamin.
Najistotniejszymi parametrami parowaru jest przede wszystkim pojemność urządzenia oraz liczba znajdujących się w nim pojemników. Najczęściej producenci oferują parowary, które posiadają dwa lub trzy pojemniki. Który rodzaj wybrać? Wszystko zależy od ilości miejsca, jakie mogą Państwo przeznaczyć w swojej kuchni na to urządzenie. Jeśli jest go dużo- można bez przeszkód wybrać parowar z trzema pojemnikami. Natomiast, jeśli chcą Państwo oszczędzić miejsce na blacie dla innych urządzeń – należy wybrać parowar z dwoma pojemnikami. Na rynku dostępne są parowary o różnej pojemności. Najczęściej można jednak znaleźć urządzenia od 5 do 10 litrów. To jaką pojemność Państwo wybiorą, zależy głównie od ilości przygotowywanych posiłków. Większe urządzenie polecane jest szczególnie dla większych rodzin. Natomiast , jeśli gotują Państwo dla dwóch osób z pewnością wystarczy parowar o małej lub średniej pojemności.
Ważną kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę jest także sposób uzupełniania wody. Warto wybrać parowar z funkcją uzupełniania w trakcie pracy, ponieważ jeśli skończy się w nim woda nie będzie potrzeby rozmontowywania całego urządzenia w celu jej dopełnienia. Natomiast, jeśli wybiorą Państwo parowar bez tej funkcji to w sytuacji gdy skończy się zapas wody podczas pracy urządzenia, będzie trzeba je wyłączyć, rozmontować i uzupełnić, co może być uciążliwe i niezbyt komfortowe podczas gotowania.
Podczas poszukiwań odpowiedniego parowaru należy wziąć pod uwagę materiał z jakiego został wykonany. Urządzenia te najczęściej wykonywane są z metali lub plastiku. Tańsze parowary zazwyczaj są zbudowane z tworzyw sztucznych, które w odróżnieniu od np. parowarów aluminiowych, są bardziej podatne na pęknięcia. Materiał wykonania parowaru jest także kwestią estetyczną, ponieważ uważa się , że parowary metalowe prezentują się bardziej elegancko w kuchni. Wszystko jest jednak kwestią gustu i zależy od indywidualnych upodobań.
Moc urządzenia jest chyba jednym z najważniejszych elementów, które należy rozważyć podczas zakupu. Trzeba pamiętać o najważniejszej zasadzie: im większy parowar tym większą moc powinien posiadać. Moc parowaru decyduje głównie o szybkości zagotowania się wody, dlatego gdy wybiorą Państwo parowar o mocy 350 W trzeba będzie liczyć się z dłuższym czasem oczekiwania na zagotowanie. Natomiast wybierając parowar o mocy 1500 W nie będzie trzeba długo czekać, ponieważ woda zagotuje się niemal natychmiast, a posiłek będzie gotowy szybciej. Dla porównania na rynku dostępne są parowary od 300- 2500 W.
Parowar elektryczny działa w oparciu o prąd, w związku z tym powinien być energooszczędny. To ile prądu zużywa podczas gotowania zależy głównie od jego mocy, dlatego parowary o większej ilości watów będą potrzebowały więcej prądu. Energia pobierana jest podczas zagotowania wody i podgrzaniu urządzenia jest największa. Natomiast w późniejszych etapach pracy parowar potrzebuje tylko pobrania małych ilości prądu w celu podtrzymania odpowiedniej temperatury. Jeśli chodzi o szacowanie kosztów użytkowania z parowaru o średniej mocy to wynoszą one od 3-6 zł , gdyby używali go Państwo przez 6h w ciągu miesiąca.
W związku z rozwijającą się technologią, która wpłynęła również na parowary można znaleźć tego typu urządzenia posiadające szereg dodatkowych funkcji, ułatwiające korzystanie i zwiększające komfort podczas użytkowania. Jedną z takich funkcji jest wskaźnik poziomu wody, dzięki któremu wiadomo kiedy należy uzupełnić jej zapas. Konieczność uzupełnienia wody może być sygnalizowana za pomocą świecącej diody lub sygnału dźwiękowego.
Coraz więcej parowarów jest wyposażona w funkcje szybkiego startu, pozwalającego na błyskawiczne zagotowanie wody poprzez zwiększanie pobierania energii. Po zagotowaniu parowar zaczyna pobierać małe ilości energii w celu utrzymania temperatury.
Przydatną funkcją podczas przygotowywania wielu posiłków jest także utrzymanie ciepła. Po wybraniu tej funkcji istnieje możliwość utrzymywania temperatury, dzięki czemu przygotowane na parze produkty nie wystygną.
Poza ułatwiającymi życie funkcjami można również wybrać parowar z dodatkowym wyposażeniem. Jednym z dodatkowych elementów wyposażenia są podstawki na jajka, które umożliwiają ugotowanie ich na parze. Takie rozwiązanie docenią z pewnością osoby lubiące te produkty spożywcze, a także koneserzy sałatek i past jajecznych.
Przeciwnicy gotowania na parze narzekają na brak aromatu przygotowywanych potraw. Z rozwiązaniem przychodzi tutaj pojemnik na przyprawy, np. zioła, który należy umieścić w urządzeniu, a przenikająca przez przyprawy para sprawi, że produkty spożywcze nabiorą nieco ostrzejszego smaku oraz staną się bardziej aromatyczne.
Oprócz wcześniej wymienionego dodatkowego wyposażenia można znaleźć wiele innych elementów, np. tackę do gotowania ryb lub pojemnik do ryżu czy też makaronu.
Odwiecznym dylematem jest wybór naczynia służącego do gotowania na parze. Co należy wybrać: garnek czy parowar? Należy pamiętać, że wybierając garnek nie ma potrzeby podłączania go do źródła prądu i może on być używany na kuchenkach gazowych oraz indukcyjnych. Natomiast parowar działa jedynie w oparciu i prąd elektryczny. Ponadto garnki nie posiadają dodatkowych funkcji i są bardziej uboższe, jeśli chodzi o nowoczesne technologie. Z kolei w przypadku parowarów, dostępnych jest dużo dodatkowych funkcji i dodatkowego wyposażenia, które można dowolnie dobierać w zależności od indywidualnych potrzeb.
Warto wspomnieć, że gotowanie na parze może być możliwe nie tylko w garnkach i paro warach, ale również w specjalnym naczyniu do mikrofali. Jest to praktyczne rozwiązanie, pozwalające na szybkie przygotowanie posiłków. Naczynia do mikrofali służące do gotowania na parze wykonane są zazwyczaj z plastiku, szkła lub silikonu.
Sortowanie
Cena