Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Zastawa stołowa | | Sztućce Komplety sztućców Łyżeczki Łyżki Noże Widelce Widelczyki deseroweCena
Ilość W Zestawie
Kolor
Producent
Sklep
Zastosuj filtry
Opis
Noże stanowią nieodłączną część kompletu sztućców i wyposażenia każdej jadalni. Wykonane są ze stali nierdzewnej, bez problemu można myć je w zmywarce bez ryzyka, że zostaną uszkodzone. Świetnie sprawdzą się podczas codziennego użytkowania, a także na specjalne okazje. Noże obiadowe to nieodłączny element jadalnianego wystroju i wyposażenia kuchni. Swoje zastosowanie znajdują podczas spożywania codziennych rodzinnych posiłków, jak i imprezach okolicznościowych, niedzielnych obiadów w gronie najbliższych, czy świąt. Dostępne są gotowe komplety, a także noże luzem.Wykonanie noży na wysoki połysk sprawia, że prezentują się na stole niezwykle elegancko. Powłoka charakteryzuje się długą żywotnością, dzięki czemu nie traci swojego pierwotnego wyglądu przez bardzo długi czas. Noże wyróżniają się klasycznym wyglądem, a także nowoczesnym, dopasowanym do każdego stylu wnętrza. W ofercie producentów znajdziemy srebrne i złote noże, których rękojeść może być ozdobą. Wykonane są ze szkła kryształowego, które pięknie się mieni, są bardzo efektowne i wyjątkowe, lub z porcelany o przeróżnych żłobieniach, a także z masy perłowej. Poza nożami obiadowymi, w każdej kuchni musi znaleźć się nóż do masła i krojenia chleba. Te zwykle wykonane są w połączeniu z wygodną drewnianą rękojeścią.
Kuchnia bez wątpienia jest jednym z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu czy mieszkaniu. To właśnie tutaj codziennie przygotowujemy posiłki dla siebie, bliskich i znajomych, to także tutaj często przyjmujemy gości i delektujemy się poranną filiżanką gorącej kawy. Warto zatem zadbać o to, by kuchnia była wyposażone w wszystkie niezbędne artykuły i akcesoria. W tej kategorii jednymi z ważniejszych produktów są profesjonalne noże kuchenne.
Noże kuchenne są niezbędnikiem w każdej kuchni, ponieważ służą do przygotowywania niemalże każdego posiłku. Dobre noże kuchenne zapewnią nie tylko wygodną pracę w kuchni, ale wpłyną również na wygląd podawanych dań, w związku z czym bardzo ważny jest wybór odpowiednich noży, które sprostają wymaganiom każdego, nawet najbardziej wymagającego użytkownika.
To, jakie noże do kuchni warto kupić do swojego domu czy mieszkania, zależy w dużej mierze od naszych potrzeb, zdolności i preferencji kulinarnych oraz oczekiwań. Obecnie wielu producentów oferuje tak rozbudowanych zestawów noży kuchennych, że wybranie odpowiedniego kompletu może być niezwykle problematyczne. Profesjonaliści, którzy specjalizują się w przygotowywaniu oryginalnych potraw z kuchni z najróżniejszych zakątków świata, z pewnością będą potrzebowali nawet kilkunastu profesjonalnych noży kuchennych. Osoby, które tylko okazjonalnie przygotowują potrawy i posiłki dla siebie, bliskich i znajomych, mogą być usatysfakcjonowane nawet wtedy, gdy w kuchennej szufladzie będą miały tylko kilka podstawowych ostrzy.
Zacznijmy od podstaw. Każdemu przyda się jeden uniwersalny, duży nóż o ostro zakończonym, zwężającym się ostrzu, który sprawdzi się podczas siekania warzyw, cięcia owoców, czy krojenia mięsa. Dla profesjonalnych szefów kuchni będzie to zdecydowanie zbyt mało, ale osobom, które od święta przygotowują domowe posiłki, powinno wystarczyć. Kolejnym niezbędnikiem jest tradycyjny nóż do chleba. Jest on niezbędny do równego krojenia chleba czy przekrawania na pół bułek i bagietek.
Kupując profesjonalne noże kuchenne warto zaopatrzyć się również w nóż do warzyw oraz – jeśli jesteśmy fanami diety mięsnej – tasak do krojenia mięsa. Osoby preferujące dietę rybną powinny kupić także profesjonalny nóż kuchenny do ryb, a miłośnicy serów – zestaw noży do serów.
Na rynku można znaleźć zarówno zestaw noży jak i pojedyncze modele, które kompletuje się indywidualnie, jednak w obu przypadkach warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii. Bardzo ważne jest aby przed zakupem sprawdzić jaką twardość ma ostrze. Im twardsze ostrze tym lepiej sprawdzi się w kuchni, ponieważ elastyczne noże mogą sprawić trudności podczas krojenia. Od reguły występuje jednak jeden wyjątek jakim są noże do filetowania, które powinny odznaczać się niską twardością. Kolejną istotną rzeczą jest ostrość noża. Należy jednak pamiętać, że każdy nóż z czasem ulega tępieniu, dlatego dobrym rozwiązaniem jest zakup noży z blokiem ostrzącym, który sprawi, że po każdym wyjęciu i włożeniu nóż będzie się ostrzył. Wygodny uchwyt czy rękojeść stanowi podstawowy element wpływający na wygodę podczas krojenia. Powinna być ona dobrze wyprofilowana w stosunku do dłoni oraz dobrze, aby była wykonana z materiałów antypoślizgowych, które zapobiegną wyślizgnięciu się noża z wilgotnej ręki a tym samym zminimalizują ryzyko nieszczęśliwego wypadku. Oprócz materiału wykonania rękojeści ważny jest także materiał, z którego powstało ostrze.
Priorytetem podczas kupna noża są właściwości ostrza, o których decyduje materiał z którego powstały. Ponadto to właśnie od materiału zależy to jak bardzo będzie można później naostrzyć nóż, gdy ulegnie on stępieniu. Bardzo popularne są noże wykonane ze stali nierdzewnej, odznaczające się dużą wytrzymałością, trwałością oraz odpornością na korozję. Ponadto można je łatwo naostrzyć w domowych warunkach i charakteryzują się przystępną ceną. Noże ceramiczne cieszą się dużym gronem zwolenników, ponieważ tępią się zdecydowania wolniej niż te wykonane ze stali nierdzewnej, w związku z czym nie wymagają tak częstego ostrzenia. Posiadając noże ceramiczne należy obowiązkowo zaopatrzyć się w ostrzałkę przystosowaną do ceramiki.
Producenci oferują także noże ze stali wysokowęglowej, których zaletą jest łatwe i skuteczne ostrzenie, jednak ze względu na materiał z którego zostały wykonane łatwo rdzewieją. Noże ze stali wysokowęglowej wymagają ręcznego mycia oraz wycierania do sucha po każdym zmoczeniu, a odkładane na dłużej powinny być wysmarowane olejem jadalnym w celu zabezpieczenia przed korozją. Decydując się na zakup noży stalowych warto wiedzieć, że im więcej posiadają one w składzie żelaza, tym łatwiej będzie je naostrzyć. Z kolei wysoka zawartość żelaza sprawia, że ostrza podatne są na korozję i łatwo ulegają w rdzewieniu. Jest jednak sposób aby temu zapobiec i polega on na systematycznym wycieraniu ostrza po umyciu i odkładaniu noża w suche miejsca pozbawione wilgoci.
Kupując noże kuchenne, warto szukać sklepów internetowych, w których ofertach znajdują się noże kuchenne japońskie. Od wielu lat są one uznawane za gwarancję najwyższej jakości – zarówno pod kątem wytrzymałości, jak również precyzji w użytkowaniu. Co więcej, to właśnie profesjonalne noże kuchenne japońskie można znaleźć w wariantach dopasowanych do konkretnych produktów spożywczych. Jeśli zatem często przygotowujesz posiłki i potrawy oparte o różnorodne składniki – warzywa, mięsa, ryby, owoce i zioła, profesjonalne ostrza będą dla Ciebie zdecydowanie najlepszym wyborem.
Jeżeli szukasz noży kuchennych w zestawie lub pojedynczych w najlepszej cenie, skorzystaj z pomocy naszej internetowej wyszukiwarki produktów Dommania. W jednym miejscu zgromadziliśmy profesjonalne noże kuchenne z ofert różnych sklepów internetowych z wyposażeniem kuchennym. Dzięki temu bez najmniejszych problemów możesz znaleźć te akcesoria kuchenne w najlepszej cenie oraz w takim zestawie, który najlepiej sprosta Twoim oczekiwaniom i wymaganiom. Porównaj ceny poszczególnych modeli, określ zakres cen, jaki Cię interesuje i zamów zestaw noży kuchennych do swojej kuchni.
Sortowanie
Cena
Zastosuj filtry