Dommania - wyposażenie Twojego domu
Filtry

Naczynia żaroodporne

Komplet naczyń do zapiekania PORTION

90,00

Komplet naczyń do zapiekania portion

Komplet naczyń do zapiekania portion 90.00 PLN InStock
Naczynie do zapiekania żeliwne 32 cm Lodge Cast Iron (HOSD) --- OFICJALNY SKLEP Lodge

160,00

Naczynie do zapiekania żeliwne 32 cm lodge cast iron (hosd)...

Naczynie do zapiekania żeliwne 32 cm lodge cast iron (hosd)... 160.00 PLN InStock
Naczynie żaroodporne do zapiekania 1,4 l

21,99

Naczynie żaroodporne do zapiekania 1,4 l

Naczynie żaroodporne do zapiekania 1,4 l 21.99 PLN InStock
HAPPY HOME NACZYNIE PORCELANOWE Z POKRYWKĄ 13X6,5 CM BEŻOWE OPASKA PVC 300ML N/N

20,99

Happy home naczynie porcelanowe z pokrywką 13x6,5 cm beżowe...

Happy home naczynie porcelanowe z pokrywką 13x6,5 cm beżowe... 20.99 PLN InStock
WĘŻOWNICA żaroodporna fi 200

361,62

Wężownica żaroodporna fi 200

Wężownica żaroodporna fi 200 361.62 PLN InStock

Jakie naczynie żaroodporne wybrać? Szklane czy ceramiczne?

Piekarnik to urządzenie, które znajduje się w każdej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niego prawidłowego funkcjonowania, część jednak nie korzysta z niego zbyt często i nie jest to „must have” w ich mieszkaniu. Jednakże nie istnieje dom, w którym nigdy nie pojawiło się zapiekane danie. Potrzebny jest do nich nie tylko piekarnik, ale oczywiście także przeznaczone do niego naczynia. Najbardziej popularne, oraz zdecydowanie najwygodniejsze w użytkowaniu są naczynia żaroodporne. Podczas zakupu warto jednak zwrócić uwagę na kilka, niezwykle ważnych elementów, ponieważ przemyślany wybór, z pewnością przełoży się na jakość użytkowania. Najważniejszym elementem, który zaważy na całym produkcie jest oczywiście materiał, z jakiego został on wykonany. Do wyboru są jedynie dwa rodzaje, mianowicie szklane oraz ceramiczne. Które z nich jest lepsze? Kupując szklane naczynia do zapiekania należy zwrócić uwagę na rodzaj szkła, które zostało do niego użyte. Najlepsze jest oczywiście szkło hartowane, dzięki któremu można, bez obaw można przygotować potrawę w praktycznie każdej temperaturze. Jego bardzo dużym atutem jest to, że jest odporny zarówno na niskie jak i wysokie temperatury (od nawet -40 stopni do 300 stopni). Znacznie ułatwia to przyrządzanie jak i późniejsze przechowywanie jedzenia. Dzięki idealnemu wygładzeniu, oraz przejrzystości jakie oferuje tego typu naczynie, żaden produkt do niego nie przywiera i pozwala na ładną prezentację dania podczas obiadu lub kolacji. Ceramiczne naczynia żaroodporne, z reguły, są o wiele ładniejsze od tych szklanych. Produkowane są w pięknych barwach oraz z licznymi wzorami, które pozytywnie wpływają na jego ogólną prezentację. Mogą idealnie uzupełniać wnętrze jadalni lub salonu podczas spotkania towarzyskiego, co na pewno będzie dużą zaletą. Podczas zakupu trzeba jednak szczególną uwagę zwrócić na jego wnętrze. Musi być ono idealnie gładkie, a farba nie ma prawa się w nim znajdować. Dzięki temu potrawa nie będzie przywierać do dna. Warto pamiętać, że naczynia ceramiczne są wyjątkowo odporne na temperatury, co znacznie ułatwia proces przygotowywania oraz przechowywania posiłku. Oprócz materiału, ważny jest także kształt oraz wielkość jakie powinno mieć naczynie żarowe. Przede wszystkim uzależnione jest to od tego jakie potrawy, oraz dla ilu osób będą w nim przygotowywane. Jeśli nie będzie ono używane zbyt często, warto zaopatrzyć kuchnię w klasyczne naczynie żaroodporne średniej wielkości. Z pewnością, w takim przypadku, bardzo dobrze się sprawdzi. Kształt powinno się wybierać przede wszystkim na podstawie dań, które będą w nim przyrządzane najczęściej. Jeśli jest to na przykład lasagne, warto wybrać kwadratowy model, jednak jeśli są to dania, na przykład, z ziemniaków lub mięsa warto postawić na model okrągły. Osoby, które uwielbiają spędzać czas w kuchni, a gotując czują się „jak ryba w wodzie” powinny kupić więcej niż jedno naczynie. Najlepiej jakby w swoim wyposażeniu posiadały różne rozmiary oraz kształty. Znacznie ułatwi to przyrządzanie posiłków i gotowanie będzie jeszcze większą przyjemnością.

 

Czy naczynie żaroodporne znacznie różni się od tradycyjnej blachy do pieczenia?

Zarówno naczynia żaroodporne jaki i blachy mają swoje wady i zalety. Nie można jednoznacznie stwierdzić, które z nich jest lepsze, ponieważ każdy podchodzi do nich zupełnie inaczej. Jedni będą woleli tradycyjne metody, natomiast drudzy postawią na nowoczesne rozwiązania. To, które z nich powinno się kupować, oraz które z nich jest bardziej przydatne zależy już od każdej osoby indywidualnie. Blachy do pieczenia można znaleźć w każdej kuchni. Jest to element, który znacznie wspiera pieczenie zarówno ciast jaki i mięs. Najczęściej spotykane są oczywiście te wykonane z aluminium. Ich dużą zaletą jest to, że są łatwo dostępne, a ceny stosunkowo małe. Warto jednak pamiętać, że srebrne blaszki powinno się używać jedynie w piekarnikach gazowych, natomiast do elektrycznych powinno się wybierać czarne. Ich kolejnym atutem jest to, że bardzo dobrze przewodzą ciepło, dzięki czemu potrawy będą szybciej gotowe. Za słabą stronę można uznać to, że mają tendencje do zbierania wilgoci oraz rdzewienia. Jeśli jednak będą one dokładnie suszone, a przed pieczeniem posmarowane tłuszczem, posłużą przez bardzo długi czas. Nowoczesne naczynie do pieczenia posiada jednak zdecydowanie większą ilość zwolenników. To co przekonuje najbardziej do zakupu, to to, że przez szkło można obserwować proces pieczenia, a cała potrawa nie będzie przywierać bez żadnego dodatku tłuszczu. W czasach dużej mody na bycie fit, brak tłuszczy zachęca najbardziej i jest to niezwykle ważny atut. Szklane naczynia są także bardzo szykowne i eleganckie, dlatego też pięknie prezentują się na stole podczas rodzinnego spotkania. Dodatkową zaletą jest to, że bez żadnych problemów można myć je w zmywarce, co w przypadku aluminiowych blaszek mogłoby się skończyć zniszczeniem naczynia. Warto jednak posiadać w kuchni zarówno blachy do pieczenia jak i naczynia żaroodporne.

Zamknij
Ulubione
zamknij
strzałka wstecz