Dommania - wyposażenie wnętrz do Twojego domu
Filtry

Woki - znajdziesz na Dommania

Patelnia wok, czyli charakterystyczna głęboka patelnia, używana głównie do przygotowania dań kuchni azjatyckiej zyskała popularność w różnych częściach świata. Dzięki niej w domowym zaciszu można nieco bardziej eksperymentować i przygotować tradycyjne oraz nowoczesne dania kuchni chińskiej.
 

Czemu warto zdecydować się na patelnie wok?

Wok patelnia cieszy się dużym gronem zwolenników ze względu na to, że do smażenia nie wymaga dużej ilości tłuszczu. Wystarczy rozprowadzić po brzegach i dnie patelni małą ilość oleju, np. sojowego lub kokosowego i poczekać do jego rozgrzania. Ponadto patelnie wok nagrzewają się równomiernie w krótkim czasie w związku z tym pozwalają na sprawne i szybkie przyrządzanie ulubionych potraw, co skutkuje niezwykłym aromatem produktów oraz powoduje, że dania nie są przesuszone i zbyt mocno wysmażone. Oprócz smażenia, ten rodzaj patelni pozwala również na duszenie, wędzenie, a także gotowanie na parze.
 

Rodzaje patelni wok

Patelnie wok dzieli się głównie ze względu na materiał wykonania. Jednym z modeli jest wok żeliwny. Odznacza się on wysoką trwałością, w związku z czym nie trzeba martwić się o mechaniczne uszkodzenia bądź stłuczenia. Ponadto żeliwna powierzchnia jest nieprzywierająca, co zapewnia komfort podczas gotowania. Z kolei wok stalowy, wykonany zazwyczaj ze stali nierdzewnej charakteryzuje się bardzo szybkim nagrzewaniem, dzięki czemu patelnia jest gotowa do użytku po chwili od postawienia jej na dopływie ciepła. Jest ona stosunkowo ciężka, jednak bardzo solidna i trwała. Coraz większą popularnością cieszą się także woki ceramiczne, które w odróżnieniu od woków stalowych i żeliwnych, odznaczają się lekkością, która wpływa na komfort podczas przyrządzania ulubionych potraw. Oprócz tego, dzięki powłoce ceramicznej zostaje zachowany naturalny smak potraw. Patelnia ceramiczna ulega szybkiemu nagrzewaniu się oraz jest łatwa w utrzymaniu czystości, jednak należy pamiętać, że w celu zachowania dłuższej żywotności, warto używać drewnianych bądź silikonowych łopatek, które nie rysują powierzchni. Dzięki zachowaniu tych zasad, będą mogli Państwo cieszyć się ceramicznym wokiem przez wiele lat. Nowością dostępną na rynku od niedawna są woki elektryczne. Nie działają one w oparciu o płyty grzewcze czy palniki ale wymagają podłączenia do źródła prądu. Takie rozwiązanie z pewnością przyda się podczas wyjazdów i polecane jest osobom podróżującym oraz lubiącym samodzielne gotowanie w różnych miejscach.
 

Rodzaj kuchenki ważną kwestią podczas wyboru woka

Oprócz materiału, z którego wykonana jest patelnia, kluczową kwestią jest także rodzaj kuchenki, na której ma być używana. Jeśli są Państwo posiadaczami płyty indukcyjnej należy wybrać patelnie wok na indukcję, która wykonana jest zazwyczaj ze stali węglowej, dzięki czemu może działać na tego rodzaju kuchence. Podczas wyboru woków odpowiednich do posiadanej kuchenki ważną rzeczą jest rodzaj dna. Jeśli Państwa kuchenka przystosowana jest do naczyń z okrągłym dnem, można śmiało postawić na tradycyjny wok. Natomiast, jeśli nie ma takiej możliwości istnieją dwa rozwiązania. Jednym z nich jest wybór woka z płaskim dnem lub dokupienia specjalnego pierścienia stabilizującego, który umożliwia korzystanie z takiej patelni mimo braku dopasowania do kuchenki. Wybierając stabilizator należy jednak dostosować go rozmiarem do woka oraz sprawdzić, czy będzie pasował do danej kuchenki. Pierścień stabilizujący oprócz tego, że pozwala na gotowani na wszystkich kuchenkach to ponadto może służyć do odkładania woka po zakończeniu smażenia.
 

Średnica spłaszczenia woka

Na rynku dostępna są woki z dużą oraz małą średnicą spłaszczenia. Czym się różnią? Jeśli chodzi o patelnie wok z małą średnicą to jest on mniej stabilny i po dodaniu składników może przechylać się w stronę uchwytu. Jego wygląd jest jednak bardziej zbliżony do klasycznych chińskich woków. Natomiast wok z dużą średnicą spłaszczenia zawsze będzie stał stabilnie.
 

Pokrywa do woka

Ważnym dodatkiem podczas zakupu woka jest także pokrywa. Czasami można znaleźć woki w zestawie z pokrywkami, jednak jeśli nie ma takiej możliwości warto zdecydować się na dokupienie pokrywy. Dzięki niej będzie można z powodzeniem dusić potrawy oraz gotować na parze.
 

Rozmiar woka

Równie ważną kwestią jest rozmiar woka, który powinien być dopasowany do kuchenki oraz ilości przygotowywanego jedzenia. Klasyczne patelnie wok mają zazwyczaj średnice ok. 70 cm ale producenci także takie o średnicy 30 cm , które przystosowane są bardziej do domowego użytku.
 

Profesjonalne woki

Warto wspomnieć, że sklepy oferują dwa rodzaje woków, ze względu na rodzaj produkcji. Dostępne są woki produkowane maszynowo oraz kute- polecane do profesjonalnego użytku. Różnią się one od maszynowych tym, że posiadają specjalne mikroszczeliny, które wpływają na lepsze przewodzenie ciepła. Woki kute odznaczają się jednak wysoką ceną, dlatego dla tych którzy są amatorami gotowania poleca się woki maszynowe, ponieważ różnica różnica między przygotowywanymi potrawami jest niewielka.

Zamknij
Ulubione
zamknij
strzałka wstecz
Dommania - ogłoszenia wyposażenia wnętrz do Twojego domu
Dommania Ogłoszenia - kliknij!