Dommania - wyposażenie wnętrz do Twojego domu
Filtry

Patelnie - znajdziesz na Dommania

Patelnie idukcyjne czy na gaz?

Patelnia to zaraz obok zestawu garnków najważniejszy element wyposażenia kuchni. Jak wybrać odpowiednią? Aby wybrać patelnie, która będzie służyła na lata trzeba zwrócić uwagę na kilka kwestii, m.in. materiał wykonania oraz powłoki, które zapobiegają przywieraniu i przypalaniu potraw. Oprócz tego wybór patelni zależy również od rodzaju kuchenki. Jeśli mają Państwo w domu płytę indukcyjną odpowiednia będzie specjalna patelnia na indukcję. Natomiast w przypadku kuchni gazowych również należy wybrać przystosowane do nich patelnie.
 

Materiał wykonania - który jest najlepszy?

Sklepy z akcesoriami kuchennymi dostarczają naprawdę dużego wyboru patelni pod względem materiału wykonania. Popularnym i często wybieranym rodzajem patelni, ze względu na niską cenę są patelnie aluminiowe. Charakteryzują się szybkim nagrzewaniem, a jednocześnie równie szybką utratą temperatury. Są lekkie ale niestety podatne na zniszczenia. Ze względu na możliwość wydzielania się do potraw szkodliwego aluminium, patelnie wykonane z tego materiału pokrywane są zazwyczaj teflonem, który dodatkowo chroni przed urazami mechanicznymi ,dlatego wybierając patelnie aluminiową warto zwrócić uwagę czy została ona zabezpieczona powłoką ochronną.

Dla fanów smażonych ryb oraz warzyw dobrą opcją będzie wybór patelni ceramicznych, dzięki którym potrawy nabierają złocistego koloru. Patelnia ceramiczna po podgrzaniu nie powoduje wydzielania się szkodliwych substancji, dlatego jest bezpieczna dla osób wrażliwych i alergików. Ponadto patelnie ceramiczne są odporne na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne, co sprawia że będą służyć na wiele lat. Należy jednak pamiętać, że nie posiadają one nieprzywierającej powłoki, dlatego do smażenia powinno używać się tłuszczu.

Patelnia teflonowa, czyli patelnia aluminiowa pokryta powłoką teflonu, cieszy się popularnością ze względu na możliwość smażenia na niej potraw bez tłuszczu. Możliwość przygotowania takich posiłków daje nieprzywierająca powłoka, jednak jest ona wrażliwa na ostre przedmioty, dlatego podczas czyszczenia tego rodzaju patelni nie zaleca się używania druciaków. Dodatkowo posiadając taką patelnie warto zaopatrzyć się w drewniane łopatki do mieszania.

Tym, którzy ponad wszystko stawiają trwałość polecana jest patelnia żeliwna.Jest ona bardzo odporna na uszkodzenia, a dodatkowo dobrze trzyma temperaturę. Jej atutem jest wydzielanie się żelaza do potraw po podgrzaniu, które pozytywnie wpływa na organizm i uzupełnia braki tego pierwiastka w diecie. Jest to szczególnie istotne dla osób z chorobami serca lub anemików. Należy jednak pamiętać, że powierzchnie patelni żeliwnych są dosyć chropowate co sprawia trudności w czyszczeniu. Aby patelnia żeliwna służyła na lata warto po każdym myciu wytrzeć ją papierem, ze względu na podatność na rdzewienie.

Producenci oferują również patelnie kamionkowe, które mają powłoki z marmuru lub granitu. Patelnia granitowa oraz marmurowa zazwyczaj nadaje się do mycia w zmywarce, co jest dodatkową zaletą dla tych, którzy nie lubią zmywać samodzielnie tego rodzaju naczyń. Patelnie kamionkowe charakteryzują się przede wszystkim dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo nie ma przeciwwskazań do używania na nich ostrych przedmiotów, ponieważ ich powierzchnia jest twarda i nie ulega zniszczeniu. Są one także bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie wydzielają szkodliwych substancji podczas smażenia. Należy jednak pamiętać, że patelnia kamionkowa powinna ostygnąć przed myciem, ponieważ słabo toleruje nagłe skoki temperatury, co wpływa na jej trwałość i żywotność.

Patelnie stalowe będą idealne dla osób, które często używają twardych i ostrych przedmiotów na ich powierzchni. Odznaczają się one jednak dużym ciężarem ale jednocześnie są bardzo solidne. Jeżeli chodzi o szybkość nagrzewania się to nie sprawdzą się w przypadku osób niecierpliwych, ponieważ podwyższenie ich temperatury wymaga nieco więcej czasu niż w przypadku patelni teflonowych czy ceramicznych.

Oprócz klasycznych patelni do domowego użytku dostępne są również patelnie miedziane dla profesjonalistów gotowania. Cieszą się dobrą opinią ze względu na ekspresowe nagrzewanie się oraz długie utrzymywanie temperatury. Z tego względu, że ciężko jest regulować poziom ich nagrzania polecane są głównie dla osób posiadających nieco większe kulinarne zdolności.
 

Patelnie ze specjalnym przeznaczeniem

Znanym i docenianym rodzajem patelni jest patelnia grillowa. Charakteryzuje się ona dnem pokrytym rowkami, dzięki którym nie ma potrzeby używania tłuszczu co sprawia, że potrawy na niej smażone stają się o wiele zdrowsze.

Patelnię do naleśników można poznać po płytkich brzegach oraz idealnie okrągłym kształcie. Ponadto ważną jej cechą jest lekkość, dzięki czemu można z łatwością podrzucać i obracać przygotowywane ciasto naleśnikowe. Dzięki specjalnej powłoce daje ona możliwość smażenia bez dodatku tłuszczu.

Dla osób, które mają problem ze smażeniem jajek na klasycznej patelni powstała specjalna patelnia, służąca specjalnie do przygotowywania jaj sadzonych. Ma one specjalne wgłębienia, do których wbija się rozbite jajko, dzięki czemu nie ma ryzyka, że rozleje się ono po całej patelni. Ciekawą opcją oferowaną przez niektórych producentów są wymyślne kształty wgłębień, dzięki którym można stworzyć na przykład jajko w kształcie serca.

Chwalona przez miłośników ryb przygotowywanych w całości jest specjalna patelnia do ryb. Charakteryzuje się ona nieco wydłużonym kształtem przystosowanym do przyrządzania tego rodzaju potraw. Patelnie do ryb dostępne są w wielu wersjach. Wśród nich można znaleźć patelnie żeliwne, stalowe lub patelnie grillowe z charakterystycznymi rowkami pozwalającymi na smażenie bez dodatku tłuszczu. Takie rozwiązanie będzie idealne dla osób znajdujących się na diecie.

W chińskich restauracjach niezawodnym must have jest patelnia VOK. Charakteryzuje się ona wysokimi bokami, które dają możliwość mocniejszego usmażenia składników znajdujących się na dnie i lekkim podgrzaniu tych na wierzchu. Patelnia VOK nadaje się również do smażenia potraw na głębokim tłuszczu oraz duszenia.

Podczas, gdy nie ma dostępu do kuchenki gazowej bądź płyty indukcyjnej z pomocą przychodzi patelnia elektryczna. Działa ona na tej samej zasadzie co zwykłe patelnie, jednak wymaga podłączenia do źródła prądu. Sprawdza się świetnie na wyjazdach lub w domkach letniskowych, gdzie dostęp do gazu jest zazwyczaj utrudniony. Zaletą patelni elektrycznych jest możliwość idealnego dostosowania temperatury, co wpływa często pozytywnie na jakość przyrządzanych potraw.

 
Zamknij
Ulubione
zamknij
strzałka wstecz
Dommania - ogłoszenia wyposażenia wnętrz do Twojego domu
Dommania Ogłoszenia - kliknij!