Kategorie
Podkategorie
Kategorie
Przybory kuchenne | | Zastawa stołowa Bulionówki Cukiernice Dzbanki Filiżanki Imbryki Karafki Kieliszki i pucharki Kubki Maselniczki Miski Mleczniki Obrusy, serwetki, podkładki Patery Salaterki i półmiski Serwetniki Serwisy Solniczki i pieprzniczki Sosjerki i dipówki Szklanki i kufle Sztućce Tace i stoliki Talerze WazyOpis
Właściwie dobrany kieliszek jest ważnym elementem savoir vivvre"u. Kieliszki przybierają różne kształty, zdobienia i wielkości. Rodzajów kieliszków jest bardzo wiele, odpowiednich dla poszczególnych trunków- wódki, wina, czy szampana. W każdej kuchni i jadalni powinno znaleźć się przynajmniej kilka zestawów kieliszków, abyśmy mogli je dobrać odpowiednio do okoliczności. Kieliszki do szampana charakteryzują się wąską i wysoką formą, by bąbelki nie uciekły zbyt szybko, a także dłużej trzymają niską temperaturę. Kieliszki do wódki i likieru zwykle są niskie i proste, a niektóre także posiadają wysokie nóżki. Kieliszki do wina także należy dobrać odpowiednio do rodzaju wina jakie pijemy. Do czerwonego powinny mieć dużą, pękatą czaszę oraz szeroką górną średnicę. Wino nabiera kontaktu z powietrzem, co podkreśla jego smak i aromat. Do białego wina kieliszek jest węższy, ponieważ ten rodzaj wina nie potrzebuje takiego kontaktu z powietrzem. Kiedy dobierzemy odpowiednio szkło do danego rodzaju trunku, uraczymy naszych gości aromatycznymi szlachetnymi płynami.
Sortowanie
Cena