fbpx

Najczęstsze błędy podczas projektowania kuchni

W trakcie planowania i urządzania kuchni często popełniamy błędy, które przekładają się negatywnie na wygodę i funkcjonalność wnętrza. Jakie niedopatrzenia zdarzają się przeważnie i jak się ich wystrzegać? Poniżej przedstawiamy najczęstsze błędy podczas projektowania kuchni:

Zły podział na strefy w kuchni

Tutaj nie mamy żadnych nowości. W naszej kuchni musi znaleźć się 5 stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania, gotowania i pieczenia. Mamy wymogi, teraz pora wprowadzić je w życie. Tutaj często ponosi nas fantazja projektowania i nagle korzystając potem z naszych stref okazuje się, że na jakąś brakuje nam miejsca lub jest w złym punkcie. Klucz w tym, aby jest ustawić we właściwej kolejności, co skraca nasz czas pracy podczas codziennego gotowania, przez co jednocześnie pomaga w sprawnym przygotowaniu posiłków.

Za mały blat roboczy w kuchni

Choćbyśmy jedli tylko na mieście lub u rodziny to i tak są pewne minima. Nawet przy krojeniu cebuli i przygotowywaniu sałatki. Po prostu potrzebujemy mieć odrobinę miejsca na to, aby rozgościć się ze swoimi akcesoriami i łokciami. Każdy blat roboczy powinien mieć co najmniej 90 cm, a optymalnie jest, gdy mamy przeznaczonego na niego 120 cm. Oczywiście jego miejsce jest między zlewem a płytą kuchenną. Nie zapominajmy o tym, gdyż potem każdego dnia będziemy zmagać się z tym problemem.

Zmywarka i szuflady w złych odległościach

Umiejscowienie zmywarki tuż obok zlewu nie jest nowością, gdy w innym przypadku możemy sobie bardzo pochlapać podłogę. Dodatkowo zbyt duża odległość od zmywarki do szuflad na czyste naczynia także nie wprawi nas w zachwyt. Dlatego też, zmywarka oraz zlew muszą być zaprojektowane w jednej linii, a dokładniej na jednej ścianie lub w obrębie wyspy. Szybko w ten sposób opłuczemy talerze i pozbędziemy się resztek jedzenia. Gdy szuflady znajdą się w bliskiej odległości od zmywarki wtedy zwiększymy ergonomię naszej kuchni.

Wyspa za blisko szafek

Kiedyś wyspy w kuchni oglądaliśmy tylko w serialach i filmach. Dzisiaj jest to coraz bardziej popularne rozwiązanie. Taka wyspa świetnie połączy nam salon z kuchnią, nawet możemy znaleźć na nią miejsce, gdy mieszkamy w bloku. Jednak tutaj nie możemy też przesadzać i zadbać o to, by było na nią odpowiednio dużo miejsca. Jeżeli zależy nam na wyspie to musimy zachować tak zwany komfort pracy na przynajmniej dwóch osób. Wyspa taka powinna być oddalona co najmniej 120 cm od szafek znajdujących się w drugim rzędzie. Jest to bardzo ważne szczególnie wtedy, gdy zmywarka i szuflady z naczyniami są naprzeciwko siebie.

Niby oczywiste sprawy, jednak to przecież podstawy, o których łatwo zapomnieć w natłoku spraw na głowie. Niech te cztery gafy nie dotyczą żadnej kuchni, gdyż potem i krojenie chleba o poranku staje się uciążliwe.