fbpx

Jaki piec do pizzy będzie najlepszy? Praktyczny poradnik

Gdy zakłada się własną pizzerię, należy wyposażyć jej kuchnię w wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny. To daje gwarancję, że posłuży on przez długi czas w niezmienionym stanie, umożliwiając przy tym serwowanie pysznych dań swoim klientom. Tylko wtedy będą oni z chęcią wracać do danego lokalu. Zaś piec do pizzy jest jego sercem. Jak dobrać odpowiedni tego typu sprzęt do nowej pizzerii? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w tym artykule!

Dopasuj odpowiedni rodzaj pieca do potrzeb Twojej pizzerii

Piec do pizzy jest podstawowym wyposażeniem każdej pizzerii. Obecnie na rynku można znaleźć różne warianty tego sprzętu, które najczęściej dzieli się według sposobu ich zasilania. Piece do pizzy gazowe, elektryczne czy opalane drewnem — decyzję, który z nich będzie najlepszy do danego lokalu, należy podjąć bardzo rozsądnie.

Przede wszystkim trzeba dopasować to urządzenie to metrażu restauracji. Jeżeli jest on duży, można pozwolić sobie na piec do pizzy opalany drewnem. Zwykle mniej miejsca zajmują tego typu urządzenia gazowe. Dlaczego rozmiar pieca do pizzy jest tak istotny?

Za duża maszyna będzie przeszkadzała kucharzom w pracy. Nie będzie też miejsca na inne potrzebne urządzenia. Warto również wiedzieć, jak dużego natężenia ruchu spodziewasz się w swoim lokalu. Jeżeli jest to pizzeria w małej miejscowości, inaczej będzie wyglądała średnia ilość jej klientów w ciągu dnia niż w przypadku restauracji w dużym mieście nieopodal jego centrum. 

Równie istotne są możliwości techniczne lokalu gastronomicznego, w którym chcesz urządzić pizzerię. Jeżeli nie można w nim podpiąć pieca gazowego, lepiej o tym wiedzieć, zanim się go nabędzie. Podobnie rzecz ma się odpowiednią przestrzenią do zamontowania tego urządzenia. Należy wcześniej sprawdzić, czy piec zmieści się w zaplanowanym przez Ciebie miejscu.

Odpowiedni piec do pizzy a jego sposób zasilania

Na rynku można znaleźć piece do pizzy opalane drewnem, elektryczne oraz gazowe. Różnią się one od siebie wieloma parametrami. Zazwyczaj piec do pizzy gazowy jest nieco droższy niż piec elektroniczny. Jednak po paru miesiącach może okazać się, że jego eksploatacja wyniosła więcej niż w przypadku gazowego odpowiednika tego urządzenia. 

Gdy decydujesz się na odpowiedni model pieca do pizzy z „drugiej ręki”, musisz mieć pewność, że wszystkie jego elementy działają prawidłowo. W tym przypadku zawsze warto sprawdzić wentylację nabywanego urządzenia. Jej odpowiednie działanie jest niezwykle ważne. 

Piec do pizzy opalany drewnem, elektryczny, a może gazowy?

Szczególnie polecamy Twojej uwadze piece do pizzy gazowe. Pieką one bardzo dokładnie, są wytrzymałe, a w dodatku bardzo trwałe. To wszystko sprawi, że prawdopodobnie będziesz zadowolony z użytkowania swojego pieca niezmiennie przez wiele lat. 

Dobrą alternatywą jest wersja elektryczna pieca do pizzy. Zazwyczaj mają one niską cenę, a także często masz możliwość ich rozbudowy. Jeżeli na początku nie jesteś pewny, jak duży ruch wygospodaruje Twój lokal, możesz nabyć mniejsze tego typu urządzenie, a następnie je łatwo rozbudować.

Czy warto inwestować w piec do pizzy opalany drewnem? Chociaż potrawy z niego są bardzo smaczne i aromatyczne, nie każdemu polecamy tego typu rozwiązanie. Aby się na niego zdecydować, trzeba mieć odpowiednio duże wnętrze oraz spore możliwości finansowe. 

Pamiętaj, że kuchni lokalu gastronomicznego nie ma miejsca na przestoje. Dlatego ważna jest niezawodność i łatwość obsługi pieca do pizzy. A jeżeli weźmiesz wymienione przez nas aspekty dobrego tego typu urządzenia pod uwagę, masz dużą szansę na zakup wymarzonego sprzętu gastronomicznego. Tego właśnie Ci życzymy. Powodzenia!