fbpx

Czy warto rezygnować z kuchenki gazowej dla indukcji?

Nowoczesność, wygoda i technologia często dyktuję modę i preferencje w urządzaniu wnętrz. Coraz więcej osób chce mieć sprzęty „z górnej półki”. Jednak czy za każdym razem odejście od sprawdzonych rozwiązań będzie trafione? Oto zalety i wady zamiany kuchenki gazowej na indukcję. 

Zalety i wady płyty indukcyjnej

Z pewnością właściciele kuchenek gazowych znają to uczucie zrezygnowania, gdy podczas gotowania wykipi mleko czy coś kapnie na palnik bądź powierzchnię pod nimi. Kolejny raz trzeba zdejmować ruszt i czyścić urządzenie (a w skrajnym wypadku narażamy się nawet na zgaszenie płomienia, przy dalszym ulatnianiu się gazu). Jeżeli nie zawsze robi się to od ręki, wtedy trzeba zmierzyć się z zaschniętymi plamami i szorowaniem. Płyta indukcyjna nie posiada rusztowań i palników. Jest gładka, co znacznie ułatwia utrzymanie jej w czystości. Co więcej, kupić można dedykowane preparaty, które nie tylko poradzą sobie z uporczywymi plamami. Sprawią też, że płyta będzie się błyszczeć i nie będzie miała nieestetycznych smug. 

Kolejną przewagą płyt indukcyjnych jest szybkość gotowania. Z początku może być to niemiłym zaskoczeniem dla osób przyzwyczajonych do gazu. Potrawy mogą się rozgotować czy przypalić. Jednak po pewnym czasie gotowanie na indukcji to wielka oszczędność czasu. Innymi zaletami będą wbudowane programy. Można ustawić minutnik, funkcję podtrzymywania ciepła, automatyczne wyłączanie albo dostosowanie preferowanej temperatury. 

Wadą płyt indukcyjnych jest przede wszystkim cena. Zwykle zaczyna się od 750 zł wzwyż. Warto pamiętać też, że przy ewentualnym braku prądu nie przygotujemy obiadu. 

Kuchenka gazowa a indukcja – czy warto pozostać przy gazie?

Kuchenki gazowe mają jedną znaczącą przewagę. Nie trzeba zastanawiać się czy kupione garnki lub patelnie są odpowiednie do tego rodzaju kuchni. Można postawić na nich wszystko bez względu na rozmiar. Płyty indukcyjne często mają określone w instrukcji minimalne i maksymalne średnice garnków, które uaktywnią grzanie. Tutaj tego problemu nie ma. Dodatkowo można kupić specjalne krzyżaki, dzięki którym nawet najmniejszy garnuszek będzie odpowiedni na kuchenkę gazową. 

Choć powstały wersje specjalnych płytek do płyt indukcyjnych, które teoretycznie pozwalają podstawić na nie garnki nieprzeznaczone do nich, to zwykle nie działają najlepiej lub przypalają naczynia. Kuchenka gazowa nie musi być też wolnostojąca. Dostępne są płyty gazowe, dużo bardziej eleganckie i nowoczesne. Nadadzą wnętrzu designerskiego klimatu i zarazem zachowają wygodę przy gotowaniu. Tak jak wyżej zostało wspomniane, brak prądu nie zmusi nas do głodówki. Co więcej, w trakcie takiej awarii także świeczki będzie można zapalić bez posiadania zapałek czy zapalarek. 

Co wybrać – kuchnie gazowa czy indukcję?

Obie wersje mogą być nowoczesne i wykonane w różnych kolorach czy stylach. Będą pasować do każdego wnętrza. Jednak ilość programów i możliwości przy płycie indukcyjnej wysuwa ją na prowadzenie. Przewagą indukcji jest też bezpieczeństwo polegające na podgrzewaniu samego dna garnka. Pozostała część płyty i uchwyty naczyń są chłodne. Chroni to przed poparzeniem i jest bezpieczne dla dzieci.